Tjen penge på bogføring

Du kan ikke decideret uddanne dig til at kunne bogføring og det at kunne bogføre, indebærer ikke at være en beskyttet titel. Mange mennesker, der bogfører, tjener faktisk rigtigt mange penge i timen. Det kræver faktisk ikke særligt mange at kunne bogføre, når du først kender den grundlæggende metode. Det kan anbefales, at du tager er kursus og/eller køber et par bøger. Derved kan du hurtigt lære at bogføre. Hvis du derudover lære at kende de forskellige regnskabsprogrammer såsom E-connomics, Billy og Dinero, så kender du mange af de systemer, som mindre virksomheder bruger til regnskab og bogføring.

Hvad er bogføring?

Men hvad er bogføring i grunden? I bogføringen handler om, at du holder styr på, hvad virksomheden skylder dens kreditorer, hvad den har til gode hos varedebitorerne og hvad virksomheden tjener. Det er vigtigt for samtlige virksomheder at bogføre, fordi virksomheden er forpligtiget til at lave et regnskab. Uden bogføring er der intet regnskab.

Bogføringen tager udgangspunkt i de fysiske handlingskæder, men som på samme tid har en økonomisk konsekvens. Vi tage et par eksempler:

  • En virksomhed køber vare hos en leverandør, men virksomheden har ikke betalt endnu. Her skal købet bogføres. Her vil varekøb vil debiteret (fordi omkostningerne stiger) og varekreditorer krediteres (fordi varekreditorer stiger)
  • Virksomheden modtager de købte vare og de ryger ind på lager. Her skal varelageret debiteres.
  • Virksomheden fakturer og leverer en vare til en kunde. Her skal varedebitorer debiteres og varelageret skal krediteres. Vareforbrug skal debiteres og varesalg skal krediteres.

Som du kan se af ovenstående eksempler tager bogføringen altså udgangspunkt i det, der sker.

Det dobbelte bogholderi

Det dobbelte bogholderi er en metode, der kan dateres mange år tilbage i tiden. I det dobbelte bogholder er der fire hovedgrupper, der er aktiver, passiver, omkostninger og indtægter. I det dobbelte bogholderi har alle konti en kreditside og debitside. For hver gang en konti debiteres skal en modsvarende konti krediteres og omvendt – ligesom i ovennævnte eksempler.